ALA

PREČO JE PRE ĽUDSKÝ ORGANIZMUS DÔLEŽITÁ?

Kyselina alfa-lipoová je tiež označovaná ako, kyselina tioktová, ALA (anglicky alpha-lipoic acid). Pôsobí v organizme spoločne s enzýmami pri procesoch povzbudzujúcich energiu. Táto kyselina je rozpustná ako vo vode, tak aj v tukoch a patrí medzi takzvané antioxidanty. Antioxidanty majú vlastnosť neutralizovať prirodzene sa vyskytujúce vysoko reaktívne molekuly nazývané voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať bunky tkanív. Kyselina alfa-lipoová má vplyv na takmer každú bunku v tele. Pomáha vitamínom skupiny B (napr. Tiamínu, riboflavínu, kyseliny pantoténovej a niacínu) premieňať sacharidy, tuky a bielkoviny v potrave na energiu, ktorú môže telo ukladať do zásoby na ďalšie použitie.

V akých potravinách ju nájdete?

Kyselina alfa lipoová je prítomná takmer vo všetkých potravinách. Získať ju v prirodzenej podobe z potravín nie je jednoduché, lebo sa v nich nachádza len v malom množstve. Asi v najväčších dávkach sa nachádza napríklad:

 

Kyselina alfa lipoová sa nachádza ako súčasť doplnkov stravy v lekárňach. V dennej dávke 200 – 600 mg pokryje až 1000 násobok množstva, ktoré možno získať v pravidelnej strave.1010.) Mcilduff, Courtney E a Rutkove, Seward B. 2011. Therapeutics and Clinical Risk Management. 7:377-385

v kvasniciach

v špenáte a v brokolici

v rajčinách či v ružičkovej kapuste

v cvikle, hrachu

v sladkých zemiakoch

vo vnútornostiach ako sú obličky, srdce, pečeň