Skip to content

Kyselina alfa-lipoová (alpha-lipoic acid, ALA)

https://revitanerv.sk/wp-content/uploads/2023/07/revitanerv-circles.webp

Kyselina alfa-lipoová si získala pozornosť najmä vďaka svojmu antioxidačnému účinku a známe sú aj jej účinky proti neuropatickej bolesti u diabetikov. Táto látka sa však zvykne používať aj ako doplnková liečba pri vysokom cholesterole v krvi, demencii, syndróme karpálneho tunela, bolesti chrbta, starnúcej pokožke a mnohých iných stavoch. Na tejto stránke si zhrnieme vedecky podporené účinky kyseliny alfa-lipoovej. 

Čo je to kyselina alfa-lipoová 

Kyselina alfa-lipoová (známa aj ako kyselina tioktová) je prirodzený ľudský antioxidant. Nachádza sa v každej bunke a zúčastňuje sa štiepenia glukózy na využiteľnú energiu. Vďaka svojej chemickej štruktúre má silné antioxidačné vlastnosti, ktorými bojuje proti voľným radikálom a oxidačnému stresu. 

Antioxidanty, voľné radikály a oxidačný stres 

  • Antioxidanty sú molekuly, ktoré sú potrebné na „ničenie“ voľných radikálov. 
  • Voľné radikály sú reaktívne častice, ktoré sa viažu na membránu a iné súčasti buniek, čím ich poškodzujú. Voľné radikály vznikajú prirodzene pri mnohých metabolických procesoch, ale zlou životosprávou a faktormi okolia (znečistené ovzdušie, UV svetlo, toxíny a pod.) sa ich tvorba zvyšuje.  
  • Oxidačný stres vzniká, ak je v bunke viac voľných radikálov ako antioxidantov a bunka nemá kapacitu neutralizovať voľné radikály. Oxidačný stres je pôvodcom ochorení, ako Alzheimerova choroba, viaceré srdcovo-cievne ochorenia, rôzne typy nádorových ochorení, cukrovka a iné. 

Kyselina alfa-lipoová je teda antioxidantom, čiže ničí voľné radikály a bojuje proti oxidačnému stresu. Práve vďaka tejto vlastnosti môže byť prospešná pri podpornej liečbe a prevencii mnohých ochoreníⁱ​.

ALA a diabetes mellitus a metabolický syndróm

Cukrovka vo vyššom štádiu spôsobuje diabetickú neuropatiu (poškodenie nervov), čo sa prejavuje ako bolesť, necitlivosť či brnenie 

Kyselina alfa-lipoová zlepšuje príznaky diabetickej neuropatie​² a znižuje riziko poškodenia zraku​³ (diabetickej retinopatie). Okrem toho môže znižovať rozvoj komplikácií diabetu. 

Priaznivé účinky kyseliny alfa-lipoovej boli pozorované aj u pacientov s metabolickým syndrómom​⁴. Tento pojem sa používa vtedy, ak má niekto tri a viac z týchto rizikových faktorov súčasne: 

  • vysoká hladina cukru v krvi,  
  • vysoký tlak,  
  • zvýšené lipidy v krvi,  
  • nízky HDL (dobrý) cholesterol,  
  • viscerálna obezita (obezita vnútorných orgánov). 

Užívanie kyseliny alfa-lipoovej môže spomaliť nástup metabolického syndrómu, znížiť mieru inzulínovej rezistencie, ako aj hladiny glukózy a glykovaného hemoglobínu nalačno. 

ALA a srdcovo-cievne ochorenia a cholesterol 

Srdcovo-cievne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtí na Slovensku. Každý rok im podľahne asi 25-tisíc ľudí​⁵. Za primárnu príčinu mnohých srdcovo-cievnych ochorení sa považuje práve oxidačný stres. 

Výskumy ukazujú, že antioxidačné vlastnosti kyseliny alfa-lipoovej priaznivo vplývajú na viaceré srdcovo-cievne ochorenia tým, že znižujú oxidačný stres​⁶ a zlepšujú endotelovú dysfunkciu​⁷ (stav, pri ktorom sa cievy nevedia rozširovať). Táto dysfunkcia je rizikovým faktorom pre vznik srdcového infarktu alebo cievnej mozgovej príhody. 

Existujú aj výskumy, ktoré naznačujú, že kyselina alfa-lipoová môže znižovať hladinu triglyceridov a „zlého“ LDL cholesterolu u pacientov s metabolickým syndrómom​⁸. 

ALA a bolesť chrbta 

Oxidačný stres sa považuje za jednu z príčin poškodenia nervov chrbtice, ktorá často spôsobuje bolesť chrbta  

Štúdia z roku 2013 zistila, že užívanie kyseliny alfa-lipoovej zlepšuje funkciu a výrazne znižuje spotrebu liekov proti bolesti u pacientov s bolesťou chrbta​⁹.

ALA a karpálny tunel  

Bolo dokázané, že suplementácia kyseliny alfa-lipoovej spomaľuje rozvoj syndrómu karpálneho tunela v skorých štádiách a tiež zlepšuje¹⁰ zotvenie po operácii karpálneho tunela². 

ALA a strata pamäte, demencia

Ochorenia, ktoré súvisia so stratou pamäte, často spôsobené oxidačným stresom. Bolo zistené, že kyselina alfa-lipoová môže spomaľovať rozvoj Alzheimerovej choroby tým, že potláča zápal a neutralizuje voľné radikály spôsobujúce oxidačný stres¹¹.

Viaceré štúdie potvrdili pozitívny účinok kyseliny alfa-lipoovej na pleť. V jednej štúdii pozorovali, že krém s obsahom tejto látky redukoval vrásky na tvári, a tiež bolo viditeľné aj zlepšenie farby a štruktúry pokožky u väčšiny dobrovoľníkov¹² 

Ďalšia štúdia zistila, že použitie prípravkov na kožu s obsahom kyseliny alfa-lipoovej poskytuje ochranu pokožky pred UV žiarením¹³ 

 Okrem toho, prítomnosť kyseliny alfa-lipoovej zvyšuje hladiny iných antioxidantov, napríklad glutatiónu, ktorý pomáha chrániť pokožku pred poškodením a znižuje známky starnutia¹⁴. 

Zdroje kyseliny alfa-lipoovej v potravinách 

Ľudské telo produkuje kyselinu alfa-lipoovú len v minimálnom množstve, a preto je nutné prijímať ju zo stravy¹. 

 Bohaté na kyselinu alfa-lipoovú je najmä: 

  • červené mäso a vnútornosti, 
  • brokolica,  
  • špenát,  
  • paradajky, 
  • ružičkový kel.  

 Jednoduché a účinné riešenie dopĺňania kyseliny alfa-lipoovej môžu predstavovať lieky alebo výživové doplnky. 

Má kyselina alfa-lipoová nežiaduce účinky? 

Užívanie kyseliny alfa-lipoovej je vo všeobecnosti považované za bezpečné s minimálnymi nežiaducimi účinkami¹⁵. V niektorých prípadoch však boli popísané ťažkosti, ako nevoľnosť, vyrážky a svrbenie.  

 Ak sa rozhodujete pre užívanie kyseliny alfa-lipoovej, konzultujte to najprv so svojím lekárom alebo lekárnikom. 

 Autor: Mgr. Radovan Tomašovský, Farmaceutická fakulta UK, Katedra farmaceutickej analýzy a nukleárnej farmácie 

Referencie

  • 1 Gora̧ca, A. et al. Pharmacological Reports 63, 849–858 (2011) 
  • 2 Papanas, N. et al. Expert Opin Pharmacother 15, 2721–2731 (2014) 
  • 3 Ajith, T. A. Clin Exp Pharmacol Physiol 47, 1883–1890 (2020) 
  • 4 Pershadsingh, H. A. Expert Opin Investig Drugs 16, 291–302 (2007) 
  • 5 Štatistický úrad SR. Demografia a sociálne štatistiky (2023) 
  • 6 Skibska, B. et al. Oxid Med Cell Longev 2015, (2015) 
  • 7 Scaramuzza, A. et al. J Diabetes Res 2015, (2015) 
  • 8 Akbari, M. et al. Metabolism 87, 56–69 (2018) 
  • 9 Battisti, E. et al. Eur J Phys Rehabil Med 49, 659–664 (2013) 
  • 10 Agarwal, V. et al. Rheumatology 44, 647–650 (2005) 
  • 11 Fava, A. et al. J Neurodegener Dis 2013, 1–7 (2013) 
  • 12 Sherif, S. et al. Eur J Pharm Biopharm 86, 251–259 (2014) 
  • 13 Podda, M. et al. Biochem Pharmacol 52, 627–633 (1996) 
  • 14 Puizina-Ivić, N. et al. Coll Antropol 34, 1145–53 (2010) 
  • 15 Esposito, C. et al. Biomed Pharmacother 144, (2021) 

Odoberajte novinky

Zanechajte nám email a my vás budeme informovať o novinkách a prebiehajúcich akciách.